Πως Λειτουργεί το Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Ένα Ιατρείο πλήρως εξειδικευμένο στην ημικρανία και τις άλλες κεφαλαλγίες

Όπως κάθε αντίστοιχο ιατρείο διεθνώς, έτσι και το Ιατρείο Κεφαλαλγίας του Δρ. Μιχαήλ Κ. Βικελή προσφέρει την δυνατότητα εξέτασης και παρακολούθησης από ειδικά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο σε θέματα κεφαλαλγίας ιατρό. Ο νευρολόγος Μιχαήλ Κ. Βικελής έχει φοιτήσει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκλήρωσε την ειδικότητα της νευρολογίας στην Αθήνα, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο εξειδίκευσης στις κεφαλαλγίες (MSc in Headache Medicine) από το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και Διδακτωρικό Δίπλωμα Σπουδών πάνω στις Κεφαλαλγίες από το  Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπροσθέτως, έχει πολύχρονη κλινική εμπειρία, τόσο στο ιδωτικό του ιατρείο, όσο και ως ειδικός συνεργάτης Ιατρείων Κεφαλαλγίας σε μεγάλα δημόσια νοσοκομείο (νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς", Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο), ενώ είναι υπεύθυνος του Ιατρείου Κεφαλαλγίας στο Mediterraneo Hospital.

Στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας του Δρ. Μιχαήλ Κ. Βικελή υπάρχει απόλυτη εξειδίκευση σε θέματα κεφαλαλγιών, καθώς γίνεται αποκλειστικά εξέταση και παρακολούθηση ασθενών με κεφαλαλγία και όχι με άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναλαμβάνεται η διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με κάθε είδος κεφαλαλγίας, όπως ημικρανία με ή χωρίς αύρα, αθροιστική κεφαλαλγία, νευραλγία τριδύμου, αλλά και κάθε άλλο είδος κεφαλαλγίας (αν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τα διάφορα ήδη κεφαλαλγίας, επισκεφθείτε το Headaches.gr την πληρέστερη ενημερωτική ελληνική ιστοσελίδα για τις κεφαλαλγίες).

Διάγνωση ημικρανίας, αθροιστικής κεφαλαλγίας και άλλων κεφαλαλγιών στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Για τους περισσότερους ασθενείς με κεφαλαλγία που απευθύνονται στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας, η εξέταση από τον εξειδικευμένο νευρολόγο αρκεί για να τεθεί η διάγνωση και να χαραχτεί η θεραπευτική στρατηγική. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να υπάρξουν διαγνωστικοί προβληματισμοί και ο γιατρός να ζητήσει παραπομπή του ασθενούς σε κάποιον από την ομάδα συνεργατών του ιατρείου. Η ομάδα περιλαμβάνει εξειδικευμένους αλγολόγους, γναθολόγους, ωτορινολαρυγγολόγους, ψυχολόγους, αναισθησιολόγους, οφθαλμιάτρους και διάφορες άλλες ειδικότητες. Αυτό ασφαλώς και δεν σημαίνει ότι κάθε ασθενής που προσέρχεται θα χρειαστεί να εξεταστεί από κάποιον από την ομάδα συνεργατών. Ωστόσο, αν χρειαστεί εξειδικευμένη και υπεύθυνη γνώμη, η παραπομπή σε κάποιον από ομάδα είναι εφικτή, ώστε να απαντηθούν οι ανάγκες συγκεκριμένων ασθενών.

Στην πρώτη εκτίμηση στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας γίνεται λήψη ιστορικού (νευρολογικού και κεφαλαλγιών), αντικειμενική νευρολογική εξέταση, αξιολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων (αν υπάρχουν), και στη συνέχεια συζήτηση και ενημέρωση του ασθενή για τη διάγνωση, για ενδεχόμενες περαιτέρω εξετάσεις που πρέπει να γίνουν (αν κριθεί απαραίτητο), για τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής και για τις θεραπευτικές επιλογές. Η διάρκεια μίας συνηθισμένης αρχικής εξέτασης στο είναι περίπου 45 λεπτά. Όπως προαναφέρθηκε, αν απαιτείται, προτείνονται κάποιες εξετάσεις, παρόλο που συνήθως αυτό δεν χρειάζεται. Μάλιστα, διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι η εκτίμηση σε κάποιο ειδικό ιατρείο δεν οδηγεί σε περιττές ή αχρείαστες εξετάσεις, κάτι που ίσως συμβεί κατά την εκτίμηση ασθενών με κεφαλαλγία από λιγότερο έμπειρους γιατρούς.

Θεραπεία ημικρανίας, αθροιστικής κεφαλαλγίας και άλλων κεφαλαλγιών στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Η σωστή θεραπευτική αγωγή για την κεφαλαλγία προτείνεται, κατά κανόνα, επίσης από το πρώτο ραντεβού. Σε πολλούς ασθενείς με απλά προβλήματα κεφαλαλγίας, μία και μόνο επίσκεψη μπορεί να είναι αρκετή για να βρεθεί η κατάλληλη λύση, ενώ σε άλλους με πιο σύνθετο και χρόνιο πρόβλημα, ίσως χρειαστεί παρακολούθηση και θεραπεία.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση που γίνεται στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας είναι ολιστική. Το σύνολο του ιατρικού ιστορικού, του τρόπου ζωής και της ψυχοσύνθεσης λαμβάνεται υπόψιν και συχνά συστήνονται ουσιώδεις αλλαγές με ευρύτερο για την υγεία όφελος. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει, ανάλογα με την περίπτωση, φαρμακευτική θεραπεία, αλλά και νεότερες μεθόδους, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, η χορήγηση ενέσιμης θεραπείας Botox για την ημικρανία, οι αποκλεισμοί των ινιακών νεύρων, η χρήση ιατρικών συσκευών όπως η συσκευή Cefaly, καθώς και η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και φυτικών σκευασμάτων, όπως αυτά προτείνονται από διεθνείς επιστημονικές εταιρείες.

Επιπροσθέτως, μέσω διεθνών συνεργασιών και συμμετοχής του ιατρού ως βασικού ερευνητή σε προγράμματα κλινικών μελετών, είναι δυνατή η συμμετοχή σε κλινικές μελέτες και η πρόσβαση σε νέες, πρωτοποριακές θεραπείες, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας και της αθροιστικής κεφαλαλγίας.

Ραντεβού στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας και ραντεβού με τηλεδιάσκεψη

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας, στη Γλυφάδα ή στην Αγία Παρασκευή, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Ιατρείου καθημερινά από 10.00 ως 20.00 στο τηλεφωνικό κέντρο 210 96 81 760 ή στο Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν στην Αθήνα υπάρχει η δυνατότητα παροχής συμβουλών μέσω τηλεδιάσκεψης (Viber ή Skype). Για να ορίσετε κάποιο ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Ιατρείου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Λαζαράκη 8, Γλυφάδα
Μεσογείων 402, Αγία Παρασκευή
Τηλ. κέντρο: 210 9681760
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Το Ιατρείο Κεφαλαλγίας, με έδρα στην Γλυφάδα και στην Αγία Παρασκευή, λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα κορυφαίνων κλινικών της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Η διάγνωση της κάθε κεφαλαλγίας γίνεται με ακρίβεια και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι πολύπλευρη και ολιστική, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή.