Στοιχεία Επικοινωνίας

Λαζαράκη 8, Γλυφάδα

Μεσογείων 402, Αγία Παρασκευή

Τηλ. κέντρο: 210 9681760

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έγραψαν για εμάς

Δείτε επίσης στο Youtube

Headaches.gr

Επισκεφθείτε το Headaches.gr, την πιο πλήρη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα για θέματα κεφαλαλγιών. Διαβάστε για την ημικρανία, την κεφαλαλγία τάσεως, την αθροιστική κεφαλαλγία, αλλά και για κάθε άλλο είδος κεφαλαλγίας. Γράψτε τη δική σας εμπειρία και μάθετε για τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων ή θέστε τα δικά σας ερωτήματα στους ειδικούς του Headaches.gr.

Ενημερωτικά Άρθρα

Αθροιστική κεφαλαλγία

Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι μία σχετικά μη συχνή μορφή πονοκεφάλου, καθώς προσβάλει μόνο έναν σε κάθε περίπου 1000 ανθρώπους. Ωστόσο, πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο...

Περισσότερα...

Ημικρανία και Θεραπεία της

Η ημικρανία απασχολεί έναν στους δέκα Έλληνες, συχνότερα νέες γυναίκες, και χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι οι κρίσεις δυνατού πονοκεφάλου που οδηγούν σε μειωμένη απόδοση ή και σε απουσία από τις καθημερινές δραστηριότητες, στην εργασία ή στην οικογένεια. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι με ημικρανία δεν ζητούν για χρόνια την συμβουλή γιατρού. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι ο γιατρός δεν μπορεί να τους βοηθήσει, κάτι που είναι λαθεμένο, καθώς οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες για την ημικρανία είναι αποτελεσματικές στους περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και αν για χρόνια ταλαιπωρούνταν χωρίς ικανοποιητική θεραπεία.

Περισσότερα...

Πονοκέφαλος τύπου τάσεως

Ο πονοκέφαλος τύπου τάσεως (ακριβώς την ίδια έννοια έχουν οι όροι “πoνοκέφαλος τάσεως”, "κεφαλαλγία τύπου τάσεως" και "απλός πονοκέφαλος") είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πονοκεφάλου.

Περισσότερα...

Πονοκέφαλος: πότε πρέπει να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία

Πολύ συχνά άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκέφαλο, είτε μετά από σύσταση κάποιου γιατρού, είτε με δική τους πρωτοβουλία, κάνουν κάποια απεικόνιση του εγκεφάλου με αξονική ή μαγνητική τομογραφία...

Περισσότερα...

Νευραλγία Τριδύμου

Η νευραλγία τριδύμου  (αλλιώς: νευραλγία του τριδύμου νεύρου) είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από απότομο, πολύ δυνατό και μικρής διάρκειας πόνο (διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτά ως λίγα λεπτά) στην κεφαλή ή το πρόσωπο, που μπορεί να επανέρχεται πολλές φορές την ημέρα...

Περισσότερα...

Η Σελίδα μας στο Facebook

 

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Πονοκέφαλος: πότε πρέπει να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία

Πολύ συχνά άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκέφαλο οποιουδήποτε είδους, είτε μετά από σύσταση κάποιου γιατρού, είτε με δική τους πρωτοβουλία, κάνουν κάποια απεικόνιση του εγκεφάλου με αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, δεν χρειάζεται να γίνει μια τέτοια εξέταση και ο λόγος είναι ο εξής: Στατιστικά, οι συχνότεροι πονοκέφαλοι είναι η ημικρανία και ο πονοκέφαλος τάσεως. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία σε ανθρώπους με ημικρανία ή πονοκέφαλο τάσεως είναι πάντα φυσιολογική και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προσφέρει κάτι διαγνωστικά. Το «κλειδί», λοιπόν, για την απόφαση διενέργειας ή μη αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας είναι η σωστή λήψη από τον ειδικό νευρολόγο του ιστορικού του πονοκεφάλου που παρουσιάζει κάποιος άνθρωπος. Ως γενικός κανόνας, ισχύει ότι. άνθρωποι με τυπικό ιστορικό ημικρανίας ή πονοκεφάλου τάσεως και φυσιολογική κλινική νευρολογική εξέταση δεν χρειάζεται να κάνουν αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Σε περιπτώσεις όμως που το ιστορικό δεν είναι απολύτως τυπικό, όταν, δηλαδή, κατά τη λήψη του ιστορικού προκύπτουν στοιχεία που δεν ταιριάζουν απόλυτα με ημικρανία ή πονοκέφαλο τάσεως, τότε θα πρέπει να γίνει μία εξέταση απεικόνισης του εγκεφάλου.

 

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι με πονοκέφαλο ημικρανία ή πονοκέφαλο τύπου τάσεως. Κάποιοι, ασφαλώς σημαντικά λιγότεροι, μπορεί να έχουν κάποια αιτία που να προκαλεί τον πονοκέφαλό τους και σε αυτούς τους ανθρώπους η απεικόνιση με αξονική ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να είναι καθοριστική για τη διάγνωση. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που, αν υπάρχουν στο ιστορικό ή στην εξέταση ενός ανθρώπου με πονοκέφαλο, θα αξιολογηθούν από το νευρολόγο και θα σηματοδοτήσουν την ανάγκη για διενέργεια απεικόνισης του εγκεφάλου, αλλά ενδεχομένως και άλλων εξετάσεων. Τα στοιχεία αυτά σε έναν άνθρωπο με πονοκέφαλο είναι :

 

1. Η εμφάνιση ενός απότομου και πολύ δυνατού πονοκεφάλου, που ξεκινά ξαφνικά και κορυφώνεται πολύ σύντομα. Πολλοί ασθενείς περιγράφουν έναν πολύ δυνατό πονοκέφαλο που ξεκίνησε «σαν χτύπημα στο κεφάλι» και που, ακόμη και αν έχουν ιστορικό πονοκεφάλων, είναι σαφώς διαφορετικός. Ένας τέτοιος πονοκέφαλος είναι ύποπτος για ύπαρξη σοβαρής υποκείμενης αιτίας, όπως η ρήξη ανευρύσματος, και πρέπει να εκτιμηθεί επειγόντως από νευρολόγο ή, αν δεν είναι αυτό δυνατόν, από γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας.

 

2. Η σταδιακή, εντός ημερών, εβδομάδων ή μηνών επιδείνωση ενός πονοκεφάλου, είτε σε συχνότητα, είτε σε ένταση, είτε σε διάρκεια. Αν και η ημικρανία ή ο πονοκέφαλος τάσεως μπορεί να παρουσιάσουν προοδευτική επιδείνωση, κάθε άνθρωπος με πονοκέφαλο που σταδιακά χειροτερεύει θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά για τον αποκλεισμό υποκείμενης πάθησης όπως όγκος του εγκεφάλου.

 

3. Η αλλαγή χαρακτήρα σε έναν προϋπάρχοντα πονοκέφαλο. Αν σε έναν άνθρωπο με τυπικές ημικρανίες ο πόνος αλλάξει χαρακτηριστικά, αυτό είναι ένα ύποπτο στοιχείο που θα πρέπει να αξιολογηθεί από νευρολόγο.

 

4. Η εμφάνιση ενός πονοκεφάλου ή μίας νέας μορφής πονοκεφάλου μετά την ηλικία των 50 ετών. Γενικά, η ημικρανία και ο πονοκέφαλος τάσεως εμφανίζονται σε νεότερες ηλικίες. Έτσι, αν και δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ημικρανία μετά την ηλικία των 50 ετών, κάθε τέτοια περίπτωση καλό είναι να αξιολογείται προσεκτικά, πιθανότατα και με απεικόνιση τους εγκεφάλου.

 

5. Η ύπαρξη παθολογικών ευρημάτων στη νευρολογική εξέταση (διενεργείται από το νευρολόγο), καθώς κάθε τέτοιο εύρημα υποδηλώνει δυσλειτουργία του εγκεφάλου.

 

Αν και η παραπάνω λίστα μπορεί να συμπληρωθεί με αρκετές ακόμη περιπτώσεις που ένας ασθενής με πονοκέφαλο θα πρέπει να κάνει μαγνητική ή αξονική τομογραφία, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γνώμη του θεράποντος ειδικού νευρολόγου, ο οποίος προσεκτικά αξιολογεί τον κάθε ασθενή με πονοκέφαλο είναι η καταλληλότερη για να καθορίσει ποιος άνθρωπος πρέπει να υποβληθεί σε εξέταση και σε ποιον δεν είναι απαραίτητο.

 

Δείτε περισσότερα για τους πονοκεφάλους στο www.headaches.gr, την ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα για κάθε είδος κεφαλαλγίας.

 

Για σχετικά video από συζητήσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές δείτε το Κανάλι μας στο Youtube, ενώ για ένα ανοικτό φόρουμ συζήτησης επισκεφθείτε την ανοικτή ομάδα Ημικρανία και Πονοκέφαλος στο Facebook.

 

Αν πάσχετε από πονοκεφάλους, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας, στη Γλυφάδα ή στην Αγία Παρασκευή (Γραμματεία: καθημερινά από 09.00 ως 22.00 στο τηλεφωνικό κέντρο 210 96 81 760 ή στο Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

 

Μιχαήλ Κ. Βικελής MD, MSc, PhD
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
τ. Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας